Tue. Oct 22nd, 2019

ePortals.info

Vaša dnevna doza informacija

NO PASARAN: Komšić i Džaferović odbili zahtjev Erdogana da se popusti Dodiku

2 min read

Prema informacijama “Žurnala”, Erdogan je to tražio na beogradskom sastanku iza zatvorenih vrata kojem su, osim njega, prisustvovali članova Predsjedništva BiH i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Komšić i Džaferović su odbili taj Erdoganov prijedog, a Vučić se obavezao da će dodatno razgovarati sa Dodikom o formiranju Vijeća ministara BiH”, kazao je izvor “Žurnala”.

Nakon ovog sastanka, Erdogan je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da je “neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH”.

Upravo na hitnom formiranju Vijeća ministara insistira srpski član Predsjedništva BiH i lieder SNSD-a Milorad Dodik koji, pritome, odbija da bh. vlasti u središte NATO-a pošalju Godišnji nacionalni program poznatiji kao ANP, čime bi BiH napravila dodatni korak na putu prema članstvu u NATO-u.

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović insistiraju na provođenju Zakona o odbrani BiH koji propisuje saradnju sa NATO-om, te slanjem ANP-a uslovljavaju formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

U priču su se uključli i pojedini visoki zvaničnici Evropske unije, poput Johannesa Hahna koji je pokušao izaći u susret Miloradu Dodiku, predlažući da se pitanje ANP-a naknadno rješava.

Dodik je prošle sedmice dobio poruku i od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

“SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtijevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske političke parije koje su pod njihovim uticajem zauzmu kurs ka stvaranju unitarne države u BiH. Cilj je jednostavan – uvesti BiH u NATO”, kazao je Lavrov.

Prije deset dana i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov u izjavi sličnoj onoj Erdoganovoj kazao je da je “neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH”.

Posljednjih godina na međunarodnoj političkoj sceni došlo je do približavanja stavova Ruske Federacije i Republike Turske, a ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko se puta sastajao sa ruskim predsjednikom Erdoganom.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.