Tue. Oct 22nd, 2019

ePortals.info

Vaša dnevna doza informacija

DŽAFEROVIĆ NAKON POVRATKA IZ BEOGRADA: “Očekujem da Dodik shvati poruke sa jučerašnjeg sastanka”

2 min read

“Ja sam zadovoljan jučerašnjim sastankom i atmosferom koja je vladala prije i poslije sastanka. Tamo smo otvorili vrlo važna pitanja koja se tiču odnosa naše tri zemlje. Svrha tog sastanka je da vidimo šta su to zajednički projekti, šta je zajedničko za sve tri zemlje”, kazao je Džaferović.

Projekat izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo prvi je zajednički projekat Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

“Republika Turska može da pomogne puno zbog svojih dobrih bilateralnih odnosa sa svim državama regiona. Atmosfera je bila očekivana, nije bilo nikakvih tenzija, nagoviještena je neka vrsta saradnje. Bosna i Hercegovina sa svojim susjedima treba da uspostavlja kvalitetne bilateralne odnose, da rješava otvorena pitanja na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja. Ono što je najvažnije sa našim susjedima treba da komunicira država BiH i njene institucije. Nijedno pitanje se ne može riješiti bez države”, riječi su Džaferovića.

Džaferović naglašava značaj rješavanja otvorenih pitanja sa susjednim državama:

“Mi imamo puno otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom počevši od odnosa prema prošlosti, pitanja državnih granica, migracija, bjegunaca od pravde koji su osuđeni za ratne zločine, hapšenje naših građana u Srbiji. Puno je tih otvornih pitanja. nijedno ne možete riješiti ukoliko ne vodite dijalog. Mislim da dolazi vrijeme intezivnijeg dijaloga između institucija BiH i Srbije. Očekujem da isto tako bude i sa Republikom Hrvatskom, Crnom gorom i svim našim susjedima.”

“Treba da komuniciraju Sarajevo i Beograd kao glavni gradovi jer su tu smještene institucije o svim pitanjima koja se tiču i Beograda i Banjaluke, Mostara, Kragujevca, Čačka”, dodao je Džaferović.

Kazao je kako na trilaterali nisu razgovarali o ponašanju i izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali da se nada da je Dodik usvojio pozitivne poruke sa sastanka:

“Nismo juče otvarali ta pitanja, nije tu bio prostor za to. Nismo otišli na sastanak trilateralni da rješavamo bilateralne odnose. Jedan takav sastanak pomaže rješavanju vojnih pitanja, ali ih nismo riješili tu nego ćemo to u Sarajevu, Beogradu. To su svakako izjave koje nisu dobrodošle nigdje, one mogu da poremete konstruktivnu amtosferu. Ništa ne možete uraditi u svađalačkoj političkoj atmosferi. Ona ponekad donese kreatorima te atmosfere neki lični poltički poen, ali sigurno nije dobro ni za jednu državu, ni narod, ni građanina, ni čovjeka”, kazao je te dodao:

“Očekujem da i gospodin Dodik shvati jučerasnje poruke sa sastanka i on u svojim izjava počne da se ponaša na takav način. Dakle, da dajemo izjave koje će smirivati situaciju i pomoći da rješavamo probleme.”

Izgradnja auto-puta, čijem svečanom početku su prisustvovali juče članovi Predsjedništva BiH, u našoj državi nije počela.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.