Tue. Oct 22nd, 2019

ePortals.info

Vaša dnevna doza informacija

DODIK PRED SASTANAK: “Živa je sramota što nas trojica idemo u Beograd, znate šta ćemo potpisati…”

3 min read

Predsjedništvo BiH ne ide sa jedinstvenim stavom u Beograd na trilateralni sastanak sa Srbijom i Turskom, ocjena je srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

 

Uoči pomenutog sastanka i ceremonije polaganja kamena temeljca u Sremskoj Rači za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, Dodik naglašava da podržava ovaj projekat, ali da BiH nije učinila pomake, poput potpisivanja međudržavnih ugovora sa Srbijom i Turskom.

Uoči trilaterale: Sramota je, nismo uradili ništa!

“Ništa nije urađeno. Ovo je sramota! Vjerovao sam da postoji saglasnost u Predsjedništvu da konačno riješimo problem trase autoputa Beograd-Sarajevo. Zalagao sam se za tu priču. No, ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo”, poručio je Dodik u intervjuu za FTV.

Kako je istakao, u Predsjedništvu BiH ne postoji ni stav zašto je situacija takva.

“O čemu da pričamo?! Ako se ponudi zajednička izjava – šta ćemo u njoj napisati?”, otvoreno pita Dodik, te ponavlja da se zalaže za izgradnju ovog auto-puta.

“Umjesto da smo uradili sve, nismo uradili ništa”, dodaje srpski član Predsjedništva BiH, prenose Vijesti.ba.

Uvjeren je i da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sutra pitati članove Predsjedništva BiH o turskim državljanima u BiH koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost Feto organizaciji, koju u toj zemlji smatraju terorističkom.

“Gulenovci su problem. Turski predsjednik će pitati za to. To su turski državljani. Ako Turska traži svog državljana, a on nema dvojno državljanstvo, zašto ga držati u BiH”, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o neformiranju vlasti godinu dana nakon opštih izbora, Dodik je situaciju uporedio sa kultnom serijom “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”.

“Vlast nije živa, niti je umrla, niti se zna kad će”, naveo je Dodik.

On je najavio da će SNSD uskoro odlučiti o tome da li će uopšte ulaziti u vlast.

“Ne vidim razlog da nakon godinu dana mrcvarenja preuzmemo odgovornost”, poručio je on, te potcrtao da stranka na čijem je čelu ne želi po svaku cijenu ući u novi saziv Savjeta ministara BiH.

On je ponovio od ranije poznat stav da je za SNSD neprihvatljivo uslovljavanje formiranja vlasti slanjem ANP-a u Brisel, te da je sporazum koji je potpisao sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem 5. avgusta, stavljen van snage.

Osvrnuo se i na navode o mogućoj novoj parlamentarnoj većini.

“Šarović se hvali da će formirati vlast. Neka formira! Aferim, birajte! Šta ćete dobiti? U tom slučaju, SNSD neće podržati nijedu odluku, niti u Predstavničkom, a posebno ne u Domu naroda. Šta ste onda dobili? Savjet ministara koji nema parlamentarnu podršku”, rekao je Dodik, između ostalog.

Umjesto uslovljavanjem, naglasio je, neophodno se baviti ekonomskim temama i evropskim putem BiH.

Dodik je kazao kako problem nisu ranije odluke u vezi sa NATO-om, kao ni saradnja, ali da su nemoguće sve naredne odluke koje se tiču članstva u ovom vojnom savezu, jer neće dobiti podršku SNSD-a.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.