Mon. Sep 23rd, 2019

ePortals.info

Vaša dnevna doza informacija

DODIK SE UZALUD RADUJE: Laslu se ljulja stolica komesara, EUROPARLAMENTACI MU NISU NAKLONJENI…

2 min read

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je oduševljen izborom Laszla Trocsanyija (Laslo Tročanji) za novog evropskog komesara za proširenje. Veliki broj zastupnika u Evropskom parlamentu ne dijeli njegovo oduševljenje. Na svu sreću, mišljenje ovih drugih je, kada je “kadrovska politika” Evropske unije (EU) u pitanju, mnogo relevantnije u odnosu na Dodikovo.

Trocsanyija je za komesara predložila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nakon što ga je za novi saziv te institucije predložila Vlada Mađarske, odnosno njegov stranački šef Viktor Orban. Međutim, da bi bivši mađarski ministar pravosuđa preuzeo novu dužnost, potrebno je da ga, nakon saslušanja, podrži i Evropski parlament.

Za njemačku europarlamentarku Ska Keller je izbor Trocsanyija za komesara “veoma zabrinjavajuće”.

– Bivši ministar pravosuđa Mađarske Laszlo Trocsanyi, koji je odigrao aktivnu ulogu u podrivanju vladavine prava, nominiran je za zaštitu ugovora EU-a i zaštitu evropskih vrijednosti. Imat ćemo mnogo pitanja u nadolazećim saslušanjima – napisala je Keller.

Draga Von der Leyen, čudno je da osoba koja je uništila vladavinu prava u Mađarskoj bude odgovorna za vladavinu prava u zemljama aspiranticama. To je smiješno – napisao je Ujhelyi.

 

Mađarski ljevičar Csaba Molnar najavljuje da će njegove kolege i on “učiniti sve što mogu da spriječe Trocsanyija da postane komesar”. To bi, dodaje u izjavi za Daily News Hungary, bilo sramotno za cijelu Evropu i Mađarsku.

Holandska zastupnica Sophie in ‘t Veld najavljuje da Trocsanyijevo saslušanje pred Evropskim parlamentom neće biti nimalo ugodno.

– Parlament je mnogo strožiji kada je u pitanju preispitivanje kandidata o njihovom odnosu prema evropskim ugovorima – jasna je zastupnica stranke Demokrati 66.

Da će glasati protiv njegovog imenovanja, najavila je i europarlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.