Tue. Oct 22nd, 2019

ePortals.info

Vaša dnevna doza informacija

Ratni zločinac Ratko Mladić žali se na loše zdravlje, traži povremene izlaske iz zatvora

2 min read

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Hagu.
Mladić je u obraćanju istakao kako osoblje u pritvorskoj jedinici daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji on ne razumije, a koju potom prevode njegovi advokati. Pojasnio je da se u medicinskoj dokumentaciji ponavlja da je njegovo stanje stabilno i nepromijenjeno.

“Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam ljekar da bih znao zbog čega”, istakao je Mladić.

On je rekao i da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih.

“Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine”, kazao je Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima.

Na poluzatvorenom dijelu statusne konferencije Mehanizmu se obratio jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić.

Statusnom konferencijom predsjedavala je Prisca Nyambe iz Zambije, koja je postavljena u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev Odbrane, odlukom sudije Jean-Claudea Antonettija izuzeti predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun zbog “utiska da su pristrasni”.

Posljednja statusna konferencija održana je u novembru prošle godine kada se Mladić također žalio na loše zdravstveno stanje.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on treba biti proglašen krivim i za genocid u još šest opština.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija, javlja BIRN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.